Gázkészülékek szervizelése, karbantartása, és beüzemelése

kombi cirko szerelés Budapesten

A gázkészülékek rendszeres karbantartása életet menthet, és anyagi javakat takarít meg. A gázkészülékek karbantartása, azért fontos, mert attól függ az optimális meleg vízellátás, és a fűtés ellátás. A mai világban nem mindegy, hogy egy adott légteret mennyi idő alatt és mennyi gáz elhasználásával fűtünk be. Illetve a meleg víz használatot mennyire gazdaságosan tudjuk beszabályozni.
Javasolni szoktam, hogy a meleg víz hőfokát az egyén saját hőérzetének megfelelően állítsam be, mivel a túl magas hőmérséklet károsítja a készüléket a vízkőkiválás miatt, illetve plusz hideg vizet kell hozzákeverni, ami csak pazarlás, és csak a pénztárcánkat terheli.

Tudni kell, hogy a készülékek akkor üzemelnek optimálisan, ha elsősorban tisztán van tartva, szakszerűen be van szabályozva.
Nem elhanyagolandó tényező az emberi élet fontossága, és a biztonsága sem, mivel az általunk használt gázüzemű készülékek vannak értünk, és nem fordítva. Ezt a tulajdonságát a készülék akkor tudja optimálisan meghálálni, ha nem hanyagoljuk el a karbantartását.

Gázkonvektor szerelés, cirkó karbantartás, kombicirkó, gázkazán javítás

A gázfogyasztó készülékek karbantartása minden évben egyszer a fűtési szezon előtt érdemes átnézetni Gázszerelő igazolvánnyal rendelkező szakemberrel.
Ezt azért hangsúlyozom, mert aki nem rendelkezik jogosultsággal az nem szerelhet, és nem javíthat gázfogyasztó készüléket, csak abban az esetben, ha jelen van a szerelésnél olyan személy aki rendelkezik jogosultsággal. Ezt a jogosultságot igazoló igazolványt a tulajdonos köteles elkérni, illetve annak hiányában megtagadhatja a megrendelő a munka elvégzését.
Tudni kell, hogy a jogosultságot igazoló igazolvány nem jogosít fel hatósági intézkedéssel.
Viszont a gázszerelő köteles jelenteni a tulajdonos tudta, és beleegyezése nélkül a gázszolgáltató felé minden olyan hiányosságot, illetve szabálytalanságot ami veszélyezteti az élet, és a vagyon biztonságot.
A gázkészülékek típusai:
"A" típusú /nyílt égésterű/ gázfogyasztó készülék:
kémény nélküli készülék, fokozott szénmonoxid termelődés miatt lakótérbe nem építhető, kivéve az két percnél több ideig nem működtetett készülék, ami után minimum tíz percig szellőztetni kell, vagy a megfelelő légcseréről gondoskodni kell ilyen például az ötliteres átfolyós vízmelegítő.
A kémény nélküli gázbojler is "A" típusú készülék, közvetlen lakótér kapcsolatban lévő helyiségben tilos elhelyezni.
"B" típusú /nyílt égésterű/ gázfogyasztó készülék:
kémény csatlakozási egységgel rendelkező készülék, (ez lehet deflektoros, és deflektor (huzatmegszakító) nélküli) amely a készülék és a kémény kapcsolatát a gyártó által előírt, és méretezett égéstermék elvezetésére alkalmas csővezeték (köznyelven füstcső) biztosítja.
Ez a készülék típus már nem kivitelezhető követlen lakótér kapcsolattal rendelkező helyiségbe, amennyiben ragaszkodik a megrendelő ehhez a típushoz, abban az esetben a lakótértől szeparáltan kell a készülék helyét, vagy a helyiséget kialakítani.
Közvetlen levegő hozzávezetést kell kialakítani, illetve a lakótérrel való összeszellőztetés esetén a készülék reteszelve legyen.
"B" típusú készüléket "B" típusú készülékre cserélni lehet, ha a létesítéskori feltételek nem változtak meg, pl.: fokozottan záródó nyílászárókra nem lettek kicserélve a nem fokozottan záródó nyílászárók, vagy nem változott a fogyasztói vezeték nyomvonala (terv köteles, bejelentés köteles, meo átvétel köteles), abban az esetben, ha csak a nyílászárók kerültek cserére, akkor csak légterhelés terv megléte szükséges, és a behelyezett méretezett légbeeresztők megléte.
"C" típusú /zárt égésterű/ gázfogyasztó készülék:
kémény csatlakozási egységgel rendelkező készülék, amely a készülék és a kémény kapcsolatát a gyártó által előírt, és méretezett égéstermék elvezetésére alkalmas csővezeték (köznyelven füstcső) biztosítja, a működéshez szükséges légcserét elektromos ventilátor biztosítja.
A kéménynek minden esetben béleltnek kell lennie, kialakítása a készülék csatlakozásától, és a teljesítményétől függ. Ezt lehet, csak füstgáz elvezetésére alkalmas béleléssel kivitelezni, ekkor osztott rendszerű a készülék, mivel a levegő hozzávezetés külön csővezetéken történik.
Amennyiben a kémény mérete, és kiépítése, illetve a készülék teljesítménye is megengedi, akkor lehet úgynevezett koncentrikus levegő - égéstermék vezető csövet alkalmazni, ami cső a csőben rendszer, az égéstermék a kisebb míg a levegő hozzávezetés a csővezeték burkolatát képező héjazat és az égéstermék közötti résen jut a készülékbe.
Az osztott rendszerű kivitelezésnél megtévesztő lehet az, hogy be van kötve a kéménybe a égéstermék elvezetés, viszont a levegő a lakó térből jut a készülékbe, mivel a kivitelező nem építette ki a levegő csövet, ekkor az így üzemelő készülék "B" típusú /nyílt égésterű/ gázkészülékként kell nyilvántartani, és az ide vonatkozó előírások érvényesek!
Ebbe a csoportba tartoznak a nem kéményes parapet konvektorok, átfolyós gáz vízmelegítők, a régebbi kivitelűek még turbó ventilátor nélkül gyártották, a fejlesztéseknek köszönhetően, már kapható turbó ventilátorral ellátott készülékek.
"C" típusú /kondenzációs/ gázfogyasztó készülék:
kémény csatlakozási egységgel rendelkező készülék, amely a készülék és a kémény kapcsolatát a gyártó által előírt, és méretezett égéstermék elvezetésére alkalmas csővezeték (köznyelven füstcső) biztosítja, a működéshez szükséges légcserét elektromos ventilátor biztosítja.
A kéménynek nem kell béleltnek kell lennie, mivel az égéstermék elvezetése a saját rendszerével kerül kialakításra, azaz "PP" csőrendszerrel. A készüléket lehet koncentrikus levegő - égéstermék vezető csővel, és osztott rendszerrel kivitelezni.
Amennyiben a kémény már ki van bélelve, és kondenzációsat szeretnénk, sajnos akkor is ki kell bélelni a gyártó által előírt égéstermék elvezetővel. Mivel a gyártó arra méretezte a készüléket, illetve a meglévő bélelésnek a gyártójának igazolnia kellene a hitelességét a tekintetben hogy azokat a hatásokat elviseli, illetve a készülék teljesítményét nem befolyásolja negatív értelemben.
Az osztott rendszerű kivitelezésnél megtévesztő lehet az, hogy be van kötve a kéménybe a égéstermék elvezetés, viszont a levegő a lakó térből jut a készülékbe, mivel a kivitelező nem építette ki a levegő csövet, ekkor az így üzemelő készülék "B" típusú /nyílt égésterű/ gázkészülékként kell nyilvántartani, és az ide vonatkozó előírások érvényesek!
Ez utóbbit nem igazán érdemes figyelmen kívül hagyni, mivel elég költséges kialakítási módja a nyílt égés terü kivitelnek.
Gázfogyasztó készülék csere követelményei:
kéményseprő pozitív szakvélemény(béleletlen, vagy nem Eu konform kémény esetén nincs pozitív szakvélemény), létesítéskori feltételek megléte, elektromos egységgel ellátott készülék elhelyezésénél EPH megléte, Meo átvétel szakfelügyelettel.
Egyszerűsített gázfogyasztó készülék csere követelményei:
kéményseprő pozitív szakvélemény(béleletlen, vagy nem Eu konform kémény esetén nincs pozitív szakvélemény), létesítéskori feltételek megléte minden gázfogyasztó készülék tekintetében, minden gázkészülék felülvizsgálata a lakáson, házon belül,elektromos egységgel ellátott készülék elhelyezésénél EPH megléte. Ha megfelel az előírásoknak akkor a felülvizsgálói jogosultsággal rendelkező személy a jegyzőkönyvet aláíratja a megrendelővel, egy példányt (több készülék esetén minden készülékről egyet, a lecseréltről is) eljuttat a gázszolgáltatóhoz.

Az általam szervizelt, és a háztartásokban eléggé elterjedt, és megbízható gázkészülékek típusai:

 • Baxi gázkészülékek: Baxi Luna, Baxi Main, Mainfour szerelése és a javítása.

 • Beretta gáz készülékek: Beretta Ciao, Beretta Smart szerelése és a javítása.

 • Chaffoteaux kombicirkók, kazánok: Chaffoteaux Nectra, Chaffoteaux Nectra Top szerelése és a javítása.

 • Ferroli kazánok és kombicirkók: Ferroli Domina, Ferroli Domi Top, Domi Compack, garanciális beüzemelése, szerelése és javítása.

 • Fég cirkók szerelése és karbantartása: C12, Fég C21, C24, C28, zv24, Fég V4, Fég-MV21.

 • Fég kombicirkó: k18, k24, Fég gázvízmelegítő: KV6 (10 éve elavúltnak számít, és biztonsági retesz hiányában életveszélyes az üzemeltetése), V4, ZV4, MV4 javítás.

 • Fég gázbojler, Fég konvektor, Lampart konvektor szerelések.

 • Junkers: Euroline, gáz vízmelegítő, cirkó, Junkers kombi cirkó szerelés.

 • Saunier Duval nyílt égésterű (C12; C24; C25)gázkészülékek: Saunier Duval Renova, Saunier Duval Renova Star, Saunier Duval Renova mini (csak fűtő készülék), Saunier Duval Semia, Saunier Duval Trelia, Saunier Duval Thema; Saunier Duval Thema Classic, Saunier Duval CombiTek, készülékek melyek forróvíztárolóval vannak ellátva: Saunier Duval Isomax, Saunier Duval Isofast, Saunier Duval Isotwin gázkészülékek, garanciális beüzemelése, évenkénti karbantartása, átvizsgálása és a javítása.

 • Saunier Duval nyílt égésterű álló gázkazánok: Saunier Duval KLZ (forróvíztárolóval van ellátva), KLO (csak fűtő gk.), Saunier Duval KLOM (HMV cirkulációs szivattyú, és külön fűtési szivattyút tud vezérelni), garanciális beüzemelése, évenkénti karbantartása, átvizsgálása és a javítása.

 • Saunier Duval zárt égésterű turbós, és kondenzációs (F12, F24, F25, F28, F30, F35)gázkészülékek: Saunier Duval Renova, Renova Star, Saunier Duval Renova mini, Saunier Duval Semia, Saunier Duval Semia Condens, Saunier Duval SemiaTek Condens, Saunier Duval CombiTek, Saunier Duval Thelia, Saunier Duval Thema, Saunier Duval Thema Classic (fűtő, és kombi), Saunier Duval Thema Condens, garanciális beüzemelése, évenkénti karbantartása, átvizsgálása és a javítása.

 • Vaillant: átfolyós gáz vízmelegítő, Vaillant kombicirkó, Vaillant kazán garancia időn túli szerelése és a javítása.

A karbantartás menete:

 • A Nyílt égésterű gázkészülék burkolatának az eltávolítása után az érzékelőket átvizsgálom, a gázcsatlakozási pontok szivárgásérzékelő műszerrel ellenőrzöm. Az égőtéri hőcserélőt átvizsgálom.
  A Zárt égésterű (Turbós, nem azonos a kondenzációssal) gázkészülékeknél is ezeket az alapvető vizsgálatokat elvégzem.

 • A poros környezetben lévő gázkészülékek esetén a deflektort leszerelem, kimosom. A kéményhez csatlakozó égéstermék elvezető cső állapotának az átvizsgálása, kimosása után az égéstermék elvezető csövet "helyes" sorrendbe összerakom. A kémény huzatának az ellenőrzése, nem megfelelő huzat esetén a tulajdonos köteles értesíteni a kéményseprő vállalatot a kémény tisztítása kérelmével. Amennyiben ezt elmulasztja abban az esetbe a saját, és mások életét veszélyeztetheti azzal, hogy a visszaáramlás következtében szénmonoxid (CO) túltelítettség alakulhat ki a helyiségben, és mérgezést okozhat. Illetve a gázkészülék idő előtti meghibásodásához vezethet, ami nem minden esetben javítható gazdaságosan. Pl.: Junkers kombicirkó hőcserélő csere a karbantartás hiánya, vagy nem megfelelő karbantartása esetén kb.: 80-120 ezer forintba is kerülhet.
  A Zárt égésterű (Turbós, nem azonos a kondenzációssal) gázkészülékeknél is ezeket az alapvető vizsgálatokat elvégzem. Azzal a különbséggel, hogy a turbós készülékben nincs huzatmegszakító deflektor, ezt az alkatrészt a tútbó váltja ki, ami egyben biztosítja a légszükségletet és az égéstermék elvezetését is a gázkészülék üzemeléséhez. Így a lakás belső légtérből nem használ föl levegőt, és hőveszteséget sem okoz az által, hogy a felmelegített légtér bizonyos százaléka a kéményen keresztül távozzon.
  Illetve az égéstermék elvezetése a légszükséglet kielégítésére szolgáló nagyobb méretű csővezetékben helyezkedik el normál körülmények között.
  Vannak helyzetek amikor ez nem valósulhat meg, például: az adott kémény átmérője miatt. Ebben az esetben osztott kéménnyel vannak kivitelezve a gázkészülékek levegő hozzávezetése, és az égéstermék elvezetése.

  Junkers cirkó szervizelés
 • A hőcserélő (tűztér) szerelhető, hőszigetelt palásttal rendelkező cirkó, kombi cirkó esetén a hőszigetelés, égőtér szigetelés állapotának az átvizsgálását szemrevételezéssel végzem, indokolt esetben kicserélem.

  Ennek az alkatrésznek, azaz a tűztérszigetelésnek az a szerepe, hogy a tűz által keltett hő a megfelelő helyre összpontosítódjon, azaz a hőcserélő irányába. Illetve a tűztér környezetében elhelyezett alkatrészek megóvása a keletkező hőhatástól, és az esetleges megégéstől.
  Számos esetben találkozom hanyag módon ott hagyott gázkészülékkel, amikben repedezett, törött, és hiányos a tűztérszigetelés. Azért fontos erről beszélni, és kijavítani, kicserélni ezt az alkatrészt a gázkazánban, mert életveszélyes is lehet.
  Az életveszélyességének a mértéke az elhasználódás mértékével arányos, mivel a repedezett tűztérszigetelés hő hatására további repedéseket, és porozitást okoz, ami az égősor fokozatos eltömődését, illetve rosszabb állapotában, amikor már több darabban van, akkor összeroskadhat, ráborulhat a sorégőre, és gázrobbanást okozhat.

   • A hőcserélő lamellái közé beékelődött szennyeződés a használat során fokozatosan rontott a kazán hatásfokán, mivel a rossz égés hatására koromképződés jött létre, és fokozatosan eltömítette a hőcserélőt. Ez a jelenség akár szénmonoxid mérgezést is okozhatott volna, ha a kémény járat is el lett volna dugulva.

    Érdeklődjön telefonon!Kapcsolat Hőcserélő tisztítása

  Az égőtéri hőcserélőt a használat során a lamellákra ráégett szennyeződéseket mechanikus eszközökkel megtisztítom, és kiporszívózom a gázkészüléket. Amennyiben nagyon elhanyagolt, azaz nagymértékben eltömődött az égőtér hőcserélő, abban az esetben kiszerelem a készülékből, és átmosom.

  Az elvízkövesedett hőcserélőt savazó készülékkel az erre kikísérletezett, a gyártó által szavatolt keverési arányban, az általam előkészített, bekevert vegyszerrel savazom. A savazás után lúggal közömbösítem a hőcserélőben maradt savat. Ez a hosszabb élettartam meghosszabbítása, és az optimális hasznos működés érdekében fontos.

  Sokan nem tartják fontosnak, mivel egyszerűbb 50-100 ezer forintos hőcserélőt kicserélni, mint időben karbantartani a gázkészüléket. A hőcserélők savazása a saját tapasztalatom szerint 2-3 évente szükséges. Példaként említeném meg, hogy egy 5 éves gázkészülék hőcserélőjének a savazása után csupán 8 oC- kal lentebb kellett venni a hőfokszabályzót a készüléken a megszokott vízhőmérséklet előállításához.

  SD - Saunier Duval cirkó szerviz Budapesten
 • A gázégő nagynyomású levegővel való kifúvatása, esetenként kimosása.

 • A készüléket szabályozó, és a védelmét végző elektromos, és a mechanikus alkatrészek helyes működésének ellenőrzése, tesztelése, rendellenes működés esetén a javítása, vagy a cseréje.

 • A gázkazán, gázcirkó, átfolyós vízmelegítő, konvektor, gáz forróvíztároló (kéményes, és kémény nélküli) esetén is elvégezem ezeket a feladatsorokat, illetve a gázszivárgás ellenőrzést szivárgás kereső műszerrel ellenőrzöm.

 • Ezek után a készülék beszabályozását az optimális működés érdekében elvégzem.

A gázkészülékeit minden évben kötelező ellenőriztetni szakemberrel! Az ön, és a családja érdekében!

Arcképes igazolvánnyal rendelkező gázkészülék szerelők névsora; Ctrl+F - írd be a keresett nevetGázszerelők szaknévsora.Felülvizsgálók névsora; Ctrl+F - írd be a keresett nevetMűszaki biztonsági felülvizsgálók szaknévsora.Fényképes gázszerelői igazolványFényképes gázszerelői igazolvány.

Kazán, cirkó hőcserélő vízkőmentesítés, vízkőtelenítés

Hatékony és megbízható megoldás a gazdaságos üzemeltetés érdekében.

Chaffoteaux hőcserélő savazás, vízkőtelenítés

Budapest, és vonzáskörzetében vállalom a gázüzemű gázkészülékek hőcserélőjének, kazánjainak a vízoldali vízkő lerakódásainak az eltávolítását.
Az eljárás speciális vízkő eltávolító vegyszerrel, gépi folyadék keringtető savazó készülékkel végzem.
Az eljárást HMV (használati meleg víz) hőcserélő, és tűztéri, fűtési hőcserélő - ami lehet: réz, alumínium, acél, öntvény, vízkő mentesítésére egyaránt alkalmazom. Ezt követően az előrekevert semlegesítő, és védőfolyadékkal átmosatásra kerül az érintett hőcserélő, így az egészségügyi szempontoknak megfelelő állapot jön létre, és az ivóvíz melegítését szolgáló kazántestek vízkőmentesítése nem okoz egészségügyi változásokat.

Ezért minden olyan átfolyós vízmelegítő, és indirekt rendszerű kombi cirkóban lévő hőcserélő vízkőtelenítésére alkalmas ez az eljárás. A fűtőkészülékekben lévő hőcserélő vízkő, és szennyeződés lerakódásokat is feloldja, és eltávolítja a vegyszer, a kisavazott hőcserélő belső csőfelülete tökéletesen újszerűvé válik. Lecsökken a a víz áramlásának az ellenállása, megszűnik a vinnyogás, nyekergés. A gázkészülékek (cirkó, kombi cirkó, kazán), és az átfolyós vízmelegítők hatásfoka megnő.
Mielőtt elhinné, hogy cserélni kell a hőcserélőt, vagy a gázkészüléket, bizonyosodjon meg a javíthatóságáról is.

Gázkészülék beüzemelő szerződött partnere vagyok:

Saunier Duval

Saunier Duval Szerviz központ
Saunier Duval Szerviz Partner lista

"B" típusú /nyílt égésterű/; "C" típusú /zárt égésterű - turbós/; Kondenzációs Gázkészülékek beüzemelését, Garanciális időn belüli javításokat és a szervizeléseket végzem.

Ferroli

Ferroli Partner Szerviz központ
Ferroli Partner lista

"B" típusú /nyílt égésterű/; "C" típusú /zárt égésterű - turbós/; Kondenzációs Gázkészülékek beüzemelését, Garanciális időn belüli javításokat és a szervizeléseket végzem.

Gázkészülék beüzemelését, karbantartását és szervizelés Budán és Pesten,
valamint Budapest 30 km-es körzetében vállalom

Gázkészülék szerelő és gázkészülék csere feladatokat vállalok, Gázkészülék szerviz Budán és Pesten egyaránt:
Budapest, I. kerület Várkerület, II. kerület Rózsadomb, III. kerület Óbuda - Békásmegyer, IV. kerület Újpest, V. kerület Lipótváros, VI. kerület Terézváros, VII. kerület Erzsébetváros, VIII. kerület Józsefváros, IX. kerület Ferencváros, X. kerület Kőbánya, XI. kerület Újbuda, XII. kerület Hegyvidék, XIII. kerület Angyalföld, XIV. kerület Zugló, XV. kerület Rákospalota, XVI. kerület Mátyásföld, XVII. kerület Rákoskeresztúr, XVIII. kerület Pestszentlőrinc, - Pestimre, XIX. kerület Kispest, XX. kerület Pesterzsébet, XXI. kerület Csepel, XXII. kerület Budafok, - Tétény, XXIII. kerület Soroksár
és Budapest vonzáskörzetében,
Kerepes, Kistarcsa, Nagytarcsa, Gyál, Üröm, Solymár, Pomáz, Fót, Dunakeszi, Budakeszi, Budaörs,
Vízvezeték szereléssel, -Gázkészülék szervizeléssel, -Gázkészülék cserével, -Gázipari műszaki felülvizsgálattal, -Fűtésszereléssel, és duguláselhárítással kapcsolatos megrendeléseket a megadott elérhetőségeimen jelezhetik felém.
Vízszerelő, fűtésszerelő, gázkészülék szerelő és gázkészülék csere feladatokat vállalok, Budapest egész területén:
Budapest 1. kerület, 2. kerület Rózsadomb, 3. kerület Óbuda - Békásmegyer, 4. kerület Újpest, 5. kerület Lipótváros, 6. kerület Terézváros, 7. kerület Erzsébetváros, 8. kerület Józsefváros, 9. kerület Ferencváros, 10. kerület Kőbánya, 11. kerület Újbuda, 12. kerület Hegyvidék, 13. kerület Angyalföld, 14. kerület Zugló, 15. kerület Rákospalota, 16. kerület Mátyásföld, 17. kerület Rákoskeresztúr, 18. kerület Pestszentlőrinc, - Pestimre, 19. kerület Kispest, 20. kerület Pesterzsébet, 21. kerület Csepel, 22. kerület Budafok, - Tétény; 23. kerület Soroksár

Köszönöm, hogy meglátogatott!

Copyright © 2020 - Varga Miklós - Varga Lakásszerviz - Minden jog fönntartva!